ŽEMĖS ŪKIO IR MAISTO PRODUKTŲ SERTIFIKAVIMAS

Ekoagros title

INFORMACIJA VARTOTOJUI

Kokius produktus galima vadinti ekologiškais?

Pastaruoju metu ekologiškas gyvenimo būdas pasaulyje sparčiai populiarėja, tačiau kalbant apie maisto produktus sąvokos „ekologiškas“, „sveikas“, „natūralus“ vis dar painiojamos. Taigi kokius produktus iš tiesų galima vadinti ekologiškais? Svarbiausias skirtumas tarp šių produktų – natūralių produktų gamyba nėra kontroliuojama ir produktai specialiai neženklinami, o ekologiškų produktų gamyba kontroliuojama ir produkcija ženklinama.

Be priedų, chemijos ir GMO

Per pastaruosius penkiasdešimt metų į maistą imta dėti net kelis tūkstančius naujų cheminių priedų. Dažnam mieliau pirkti produktą, kurio išvaizda ir spalva nepriekaištinga, kuris lėčiau genda. Tai ir yra pagrindinės priežastys, dėl kurių į maistą dedama sintetinių priedų ir cheminių medžiagų. Tačiau tokios medžiagos yra kenksmingos. Geriausias būdas jų išvengti – kiek įmanoma dažniau rinktis ekologiškus produktus.

Kuo ypatingi ekologiški produktai? Jų sudėtyje nėra sintetinių maisto priedų – dažiklių, saldiklių. Jie neužteršti cheminėmis medžiagomis – pesticidų likučiais, antibiotikais, hormonais. Juose nėra genetiškai modifikuotų organizmų (GMO), kuriuos draudžiama naudoti ne tik šių produktų gamyboje, bet ir gyvuliams duodamuose pašaruose.

Ekologiški – tik sertifikuoti

Kad vartotojai būtų tikri, jog perka ekologiškus produktus, ši produkcija griežtai kontroliuojama ir sertifikuojama. Visi su ekologiškais produktais dirbantys ūkio subjektai yra įtraukti į kontrolės sistemą, jų veikla tikrinama, o produktai sertifikuojami.

Pagrindinius reikalavimus ekologiniam sektoriui nustato Europos Komisija, taisykles rengia Žemės ūkio ministerija, o sertifikavimą ir kontrolę vykdo VšĮ „Ekoagros.

Atpažįstamas pagal ženklus

Ekologišką maistą lengva atpažinti dėl išskirtinio ženklinimo. Visi supakuoti ekologiški produktai paženklinti ES ženklu – žalios spalvos stačiakampiu, kurio viduryje yra lapas iš baltų žvaigždžių. Greta šio dedamas ir nacionalinis ženklas, kuris privalomas ant visų mūsų šalyje pagamintų ir supakuotų ekologiškų produktų.

Fasuotas ekologiškas produktas visada bus paženklintas etikete, kurioje yra ekologinės gamybos logotipas, gamintojo ar pardavėjo pavadinimas, kontrolės įstaigos kodas (LT-EKO-001), ekologiškos sudėtinės dalys, informacija apie gaminio kilmę (ES arba ne ES žemės ūkis).

Nefasuotus ir neženklintus produktus gali parduoti tik ūkininkai, pateikiantys ekologiškumą įrodantį dokumentą – sertifikatą.

Saugus žmogui ir aplinkai

Ekologinė gamyba – tai toks gamybos būdas, kai naudojamos natūralios medžiagos ir procesai. Šios gamybos tikslas – ne tik gaminti saugų ir kokybišką produktą žmogui, bet ir saugoti aplinką, dirvožemio derlingumą, taupiai naudoti išteklius.

Ekologiniuose ūkiuose dirvožemis tręšiamas natūraliomis trąšomis. Perdirbimo metu siekiama išsaugoti produktų ir sudedamųjų dalių maistinę vertę ir kokybę. Rinkdamiesi ekologiškus produktus rūpinamės ne tik savo, bet ir aplinkos sveikata.

Kontrolės sistema

Ekologinė gamyba apima visus etapus – nuo pirminės produkto gamybos iki perdirbimo, saugojimo, transportavimo, pardavimo ar tiekimo vartotojui.  

Pagal teisės aktų reikalavimus, kiekvienas ūkio subjektas, vykdantis ekologinę gamybą, kasmet privalomai patikrinamas vietoje. Dar ne mažiau kaip 10 proc., atrinktų pagal rizikos įvertinimą, yra tikrinama papildomai. Jeigu tikrinant randama draudžiamų medžiagų, prarandama teisė realizuoti produkciją kaip ekologišką.

VšĮ „Ekoagros“ informacija

  

Knygelės „Ekotakučiu einu saugodamas gamtą ir save“ skaidrės mokytojams.

Parsisiųsti skaidres