Tiek, kiek egzistuoja ekologiškų produktų rinkos, egzistuoja ir sukčiavimo problema. Ekologiškas maistas dažnai yra brangesnis. Jis paženklintas etikete, garantuojančia, kad yra pagamintas pagal tam tikrą standartą – tačiau taip būna ne visada.
Sukčiavimas įvardijamas viena didžiausių grėsmių ekologiškų produktų rinkai. Skandalai pakerta visuomenės pasitikėjimą ekologine gamyba ir stabdo rinkos augimą. Apmaudu, nes tai yra maisto sistema, teikianti daug privalumų ir žmonėms, ir planetai.
Taigi kovos sukčiavimu klausimas aktualus ne tik kontrolės įstaigoms, bet ir ekologiškos produkcijos gamintojams.
Gegužės 27–28 d. Briuselyje vyko konferencija „Sistemingas požiūris į oficialų tyrimą“, kurią organizavo kovos su sukčiavimu organizacija (Anti Fraud Initiative (AFI).
Renginyje susitiko įvairių grandžių ekologinės gamybos sektoriaus atstovai – nuo Europos Komisijos pareigūnų iki ekologinės gamybos vykdytojų.
Pagal ES ekologinės gamybos reglamentą, kilus įtarimui dėl neatitikties ekologinės gamybos reikalavimams, sertifikavimo įstaigos ar kontrolės institucijos privalo nedelsdamos pradėti oficialų tyrimą.
Pabrėžtina, kad neatitiktis – tai ne tik tarša, neleistinos medžiagos ir metodai, bet ir sukčiavimas gamybos etapuose ar visoje grandinėje. Konferencijoje sukčiavimo atvejams ekologinėje gamyboje skirta daug dėmesio. Nuskambėjo aiški žinutė: kovoti su tuo būtina, nes kiekvienas toks atvejis kenkia pasitikėjimui ekologiniu ženklu ir vartotojų tikėjimui ekologiškais produktais. Ir tai atsiliepia visai rinkai – nuo gamintojo iki galutinio vartotojo.
Parengta pagal konferencijoje dalyvavusios „Ekoagros“ sertifikavimo schemos pareigūnės Laimos Lebedžinskienės informaciją